Esthetische Waarde

[ ID : 42 ]


type
concept
uri
https://id.erfgoed.net/thesauri/waardetypes/42
schema
Waarde types
labels
esthetische waarde (nl-BE)

    notities

  • Scopenote (nl-BE): Een onroerend goed heeft esthetische waarde als het de waarnemer zintuiglijke schoonheid laat ervaren.
  • Note (nl-BE): De zintuigelijke ervaring door de mens staat centraal bij de esthetische waarde. Het kan betrekking hebben op bv. de esthetische ligging van een militaire begraafplaats in zijn omgeving; op bv. een mooi plein in een stad/gemeente dat organisch ontstaan is; bv een park dat in reisverslagen als ‘mooi park’ bejubeld wordt. Opmerking: zichtbare componenten spelen een belangrijke rol: combinaties kleur, vorm, harmonische verhoudingen, … (maar geur en stilte kunnen ook in geval van een landschap). Voor bouwkundig erfgoed is het moeilijker te definiëren en zal eerder de artistieke waarde gebruikt worden.

    sources

  • Ministerieel besluit tot wijziging van de inventarismethodologie voor de inventaris van bouwkundig erfgoed (B.S.28/03/2023)
  • Ministerieel besluit tot vaststelling van de inventarismethodologie voor landschappelijk erfgoed (B.S.28/03/2023)
  • DE HOUWER V., MEGANCK L. & VAN HERCK K. 2023: Waarderen van erfgoed: erfgoedwaarden en criteria, Afwegingskaders agentschap Onroerend Erfgoed 13, doi: https://doi.org/10.55465/PFEW9754 (geraadpleegd op 11 januari 2023).
Recent door u bekeken