Nieuwe Eenvoud

[ ID : 124 ]


type
concept
uri
https://id.erfgoed.net/thesauri/stijlen_en_culturen/124
schema
Stijlen en Culturen
labels
nieuwe eenvoud (nl-BE)
alt labels
autonome architectuur (nl-BE)

    notities

  • Definition (nl-BE): De term nieuwe eenvoud (1980-2000) werd in 1998 gelanceerd door Francis Strauven. Hij duidde hiermee een groep Vlaamse architecten aan die zich afzetten tegen de te ver doorgedreven gebruikersparticipatie maar ook tegen het puur formalistische en opzichtige van het postmodernisme. In plaats daarvan richtten zij zich op de concrete fundamenten van de architectuur: verankering van het gebouw in het bouwterrein, bouwvolume, vloer, wand, raamopening, bouwtype, wisselwerking van materie en ruimte, textuur en licht. Gelijkaardige tendensen ontstonden in het buitenland met de neue Einfachheit in Duitsland, het essentialisme in Zwitserland en het minimalisme in de mediterrane landen. Deze term is de voorbije twintig jaar gemeengoed geworden. Een alternatieve term is “autonome architectuur” omdat deze ontwerpers nadruk legden op de autonomie van de architectuur, in reactie op de volgens hen te ver doorgeschoten integratie-architectuur.

    sources

  • STRAUVEN F. 1998: Inleiding, in: VERLINDEN J., DUBOIS M., HEYNEN H. e.a. (red.), Jaarboek architectuur Vlaanderen 1996-1997, Brussel, 11-26.
  • BEKAERT G. (ed.) 2008: Nieuwe eenvoud en high tech, De Standaard architectuurbibliotheek 1000 jaar architectuur in België 2. Van Villa M tot Fotomuseum, Tielt.
  • VOET C., VANDERMARLIERE K., DE CAIGNY S. & SCHRIJVER L. 2016: Autonomous architecture in Flanders. The early works of Marie-José Van Hee Christian Kieckens Marc Dubois Paul Robbrecht and Hilde Daem, Leuven.

relaties

Recent door u bekeken