Steengoed

[ ID : 6 ]


type
concept
uri
https://id.erfgoed.net/thesauri/materialen/6
schema
materialen
labels
steengoed (nl-BE)
alt labels
gres (nl-BE)

    notities

  • Scopenote (nl-BE): De term steengoed kan gebruikt worden zowel in zijn brede betekenis, als verzamelnaam van enkele aardewerksoorten die zo hard gebakken werden dat het baksel een gedeeltelijke of volledige sintering onderging, als in zijn enge betekenis van volledig gesinterd aardewerk. Steengoed in zijn enge betekenis is een aardewerksoort die gemaakt is van hoogwaardige, tertiaire kleien die op zeer hoge temperatuur (tot 1230°C, tot tegen het sinteringspunt) gebakken zijn. De bakking duurt tot er een volledige versintering optreedt, waardoor het materiaal quasi waterdicht wordt.
  • Note (nl-BE): De verschraling en de mate van sintering zijn de kenmerken die het basisonderscheid vormen tussen het echte steengoed (geen zandverschraling, volledig gesinterd, porositeit minder dan 1%), en het bijna-steengoed (fijne zandverschraling, bijna volledig gesinterd aardewerk).
  • Note (nl-BE): Protosteengoed verschilt van steengoed en bijna-steengoed door de grove zandverschraling en de lagere graad van sintering.

    sources

  • DE GROOTE K. 2014: Middeleeuws aardewerk in Vlaanderen, Relicta monografieën 1
  • Agentschap Onroerend Erfgoed
Recent door u bekeken