Kapellen (Klein Erfgoed)

[ ID : 507 ]


type
concept
uri
https://id.erfgoed.net/thesauri/erfgoedtypes/507
schema
Erfgoedtypes
labels
kapellen (klein erfgoed) (nl-BE)
alt labels
muurkapellen (nl-BE), gevelkapellen (nl-BE), boskapellen (nl-BE), veldkapellen (nl-BE), wegkapellen (nl-BE), beschermkapellen (nl-BE), herinneringskapellen (nl-BE), geloftekapellen (nl-BE), dankkapellen (nl-BE), devotiekapellen (nl-BE)

    notities

  • Scopenote (nl-BE): Bescheiden gebouwtjes of constructies, opgericht door een geloofsgemeenschap of een privé-persoon uit devotie voor Christus, Maria of een heilige. Voornamelijk ter bescherming, om genezing af te smeken, of uit dank. Deze kapellen komen vaak voor langs de openbare weg, maar kunnen ook in een veld, bos, of op een privédomein of erf gelegen zijn.
  • Note (nl-BE): Kapellen kunnen worden benoemd op basis van hun locatie (boskapel, veldkapel, ...), op basis van de heilige waaraan ze zijn gewijd (Mariakapel), op basis van het motief van hun oprichting (beschermkapel, dankkapel, ...) of op basis van hun vormgeving. In deze thesaurus is gekozen voor een indeling op basis van vorm. Andere benamingen van kapellen zijn opgenomen als doorverwijsterm en zullen bij het zoeken doorverwijzen naar de algemene typologie "kapellen (klein erfgoed)".

    sources

  • VIOE
Recent door u bekeken